Column
“Verpakkingen zijn misleidend”
Voor een aantal uitgaves van Consudel Magazine schreef ik een column over duurzaam merk- en verpakkingsontwerp voor leveranciers en merken in de zoetwarenbranche.
Een uitspraak die ik vaak te horen krijg: “Verpakkingen zijn misleidend.” De krimpflatie van dit moment helpt natuurlijk niet echt mee in het vertrouwen van de consument. Consumenten voelen zich bedonderd wanneer ze thuis tot de ontdekking komen dat ze meer hebben betaald voor een verpakking met minder inhoud dan voorheen. Zouden we dit moeten vermelden op de verpakking? Net zoals we dit ook doen wanneer er meer inhoud in de verpakking zit.
Doen merken zich beter voor dan ze zijn? Verpakkingen zijn het visitekaartje van een productmerk, een belangrijk contactmoment met de consument. Je wilt je als merk van je beste kant laten zien, de consument overtuigen. Wanneer je zelf kennismaakt met een nieuw persoon, vertel je ook niet direct wat er allemaal mis is met je.
De consument is kritischer dan ooit. We vallen niet zomaar voor mooi verzonnen verhaaltjes, en we zijn dan ook steeds kritischer op merken, producten en verpakkingen.
Soorten verpakkingsmaterialen
De consument schopt tegen plastic, en je ziet dat we massaal overstappen naar kartonnen verpakkingen. Maar is dit een duurzamere keuze, of komen we gewoon tegemoet aan de vraag van de consument? Plastic is in veel gevallen een betere keuze. We willen voedselverspilling voorkomen, productzichtbaarheid is belangrijk voor de consument, en plastic (monomateriaal) is vaak goed te recyclen.
Vertel als merk waarom jullie kiezen voor bepaalde verpakkingsmaterialen, neem de consument mee in jullie verhaal. En dit geldt, wat mij betreft, niet alleen voor materialen maar voor alles binnen jullie onderneming. Waarom doen jullie wat jullie doen? Wie zijn jullie nu echt? Gebruik elke millimeter van de verpakking om te communiceren en om de connectie aan te gaan. De QR-code kan ons ook helpen om de beleving te vergroten met meer informatie, fotografie en video.
Merken mogen mensenlijker worden
Wat mij betreft mogen merken menselijker worden. Mensen kopen van mensen. Door juist de connectie op te zoeken met de ideale doelgroep, en dit kan via allerlei kanalen, kun je juist nog veel waardevoller voor ze zijn. Je weet beter welke problemen en behoeftes ze hebben. En wanneer je een relatie met ze opbouwt, zijn zij ook bereid om jullie te helpen. Met die feedback kun je juist nog waardevoller voor ze zijn.
Het is tijd om eerlijk te zijn.
En eerlijk zijn is soms spannend. Maar je mag je als merk soms ook kwetsbaar opstellen. Ik denk dat dit ook helpt om met elkaar te verbinden. Wees transparant, wees eerlijk. Ook wanneer het product, de verpakking of jullie verhaal nog niet perfect is. Als merk ben je altijd onderweg en in beweging. Ik denk dat je juist met die oprechtheid de consument meer aan je bindt dan daarvoor.
Meer artikelen
Wanneer is het tijd om met je verpakkingen aan de slag te gaan?
En is er wel een ‘perfect’ moment om met je verpakkingsontwerp aan de slag te gaan?
Verduurzamen van je verpakkingen
Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.
5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen
Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.